Tema:Menabung

Pada era globalisasi,isu menabung kerap menjadi polemik dalam kalangan marhaen di Malaysia.Dari segi konsepsinya,menabung boleh ditakrifkan sebagai amalan menyimpan wang ke dalam tabung untuk diguna pakai pada masa hadapan.Biasanya, kanak-kanak menabung seawal usia 5 tahun.Amalan menabung bertepatan dengan peribahasa,sikit-sikit lama-lama jadi bukit.Oleh itu, terdapat banyak kebaikan yang dapat saya peroleh hasil daripada amalan menabung.

Antara kebaikan menabung ialah dapat menggunakan wang untuk menyambung pelajaran.Hal ini demikian, dapat meringankan beban yang ditanggung oleh ibu bapa.Justeru, kita mestilah menabung dalam jumlah yang konsisten setiap bulan. Natijahnya, ibu bapa kita tidak perlu bergolok bergadai untuk membiayai kos pelajaran anak-anak.Hal ini bertepatan dengan peribahasa Melayu, sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna. Sekiranya ibu bapa memikirkan kemaslahatan masa depan anak-anak dengan menabung sejak awal lagi maka pastinya masa depan anak-anak akan cerah.

Selain itu, kemaslahatan menabung ialah wang yang disimpan dapat digunakan pada waktu kecemasan. Hal ini demikian kerana, wang tersebut dapat digunakan untuk membayar hutang dan membayar kos perubatan luar jangka. Justeru, kita mestilah menabung agar memudahkan kita di kemudian hari. Hal ini bertepatan dengan peribahasa, sediakan payung sebelum hujan. Sekiranya kita bersedia menghadapi saat-saat kecemasan sejak awal lagi maka, kita tidak akan mengalami kesusahan.

Seyogia, faedah amalan menabung yang seterusnya ialah dapat membeli barangan mewah yang dihajati. Dalam konteks ini, barangan mewah dan berkualiti mampu kita miliki hasil amalan menabung. Biasanya, barangan mewah diimpikan oleh golongan berpendapatan sederhana dan berpendapatan rendah. . Natijahnya, mereka tidak perlu berhutang walaupun memiliki barangan eksklusif dan mewah. Hal ini bertepatan dengan peribahasa, hendak seribu daya  , tak hendak seribu dalih. Sekiranya semua pelajar mengamalkan amalan menabung sejak kecil lagi maka, mereka dapat membeli pelbagai barangan tanpa menyusahkan kedua-dua ibu bapa mereka.


Akhir kalam, isu menabung yang menjadi polemik dalam kalangan masyarakat perlu diberikan perhatian oleh golongan pelajar. Semoga, amalan menabung dapat disubur biak dari peringkat akar umbi lagi. Sememangnya amalan menabung memberikan pelbagai kemaslahatan kepada umat manusia. Oleh itu, kita perlu bersinergi untuk memastikan amalan menabung dapat menjadi amalan masyarakat Malaysia. Ingatlah bahawa sesungguhnya peribahasa bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian akan memayungi hidup golongan yang suka menabung.
[ karangan nukilan pelajar Tingkatan 3 Terampil dan 5 Etika SMK BR]